Sanatçıların kendilerini ifade etme amaçlı yaptığı müziğin çok fazla esin kaynağı vardır. Kimisi için anıları, tecrübeleri olurken; kimisi içinse anlık gelen aydınlanmalardır. Bazen izlediğimiz bir diziden, okuduğumuz kitaptan yaratıcılık ile ilham gelir. Bazen de ne kadar beklesek de gelmez fakat en alakasız anda bir çağrışım ile gelir ilham. Fakat inkâr edilemeyecek bir gerçek var: O da doğanın insanlar için en büyük ilham kaynaklarından biri olduğudur

Sanatçılar, doğadan aldıklarını yaratıcılıkları ile birleştirip ortaya harika ürünler çıkartmışlardır. Yeri geldiğinde Vivaldi doğadan esinlenip Mevsimler konçertosunu (The Four Seasons) yazmış, Debussy ‘de La Mer (Deniz) eserini yazmış, Chopin ise Raindrop (Yağmur Tanesi) prelüdü ile doğadan aldığı bir parçayı piyano ile birleştirmiştir.

Bu yazıda, gördüğümde bana bazı eserleri anımsatan Van/Erciş fotoğraflarını derledim.

  1. Rimsky Korsakov, The Sea and Sinbad’s Ship
(Van Gölü, Erciş, Yusuf YILDIZ)
(Van Gölü, Erciş, Yusuf YILDIZ)

(Van Gölü, Erciş, Yusuf Yıldız)
(Van Gölü, Erciş, Yusuf Yıldız)

Gördüğümde bana Rimsky Korsakov’un The Sea and Sinbad’s Ship (Deniz ve Sinbad’ın Gemisi) adlı eserini hatırlatan iki fotoğraf. Birinci fotoğraftaki dalgaların hırçınlığı eserin coşkulu girişiyle bağlantılı gibi duruyor. Bakır nefesli çalgıların güçlü girişi, sert rüzgarın suya vurması ile yükselen dalgaları anımsatıyor.

Sonradan kemanların melodiyi seslendirmesi ile dalgaların durulmuş görüntüsü canlanıyor akılda. Arp’ın güzel tınısıyla tüm orkestranın tekrardan dâhil olması, bu sefer tekrardan coşan fakat ilkinin aksine korkutuculuk yerine heyecan uyandıran dalgaların temsili. Sanki başta fırtına var, sonra duruluyor ve en sonunda güneş açıyor. Ek olarak Şebnem Ferah’ın bir şarkı sözü beliriyor zihnimde. ‘’Denizleri seviyorsan, dalgaları da seveceksin’’

(Çelebibağı Madavang, Fatih Doğan)
(Çelebibağı Madavang, Fatih Doğan)

Doğan güneşle denizin baştaki korkutuculuğu yok. Yaylıların sakin melodik pizzicatoları, çello arpejleri ve yan flütün rahatlatıcı melodisi güzel gökyüzünü hatırlatıyor. Trilller, keman ve orkestranın soru-cevapları bulutların farklı şekillerle gökyüzünü örtmesini hatırlatıyor.

Bin bir gece masallarına yazılan bu eserin hikâyesini de başka bir yazıda inceleyebiliriz. Kim bilir, belki de Rimsky Korsakov bu eseri 8 yıl donanmada çalışırken Rusya’nın soğuk denizlerinde bu fotoğraflara benzer manzaralardan esinlenip yazmıştır.

  1. Antonio Vivaldi, Kış ikinci ve üçüncü bölüm
(Erciş Sahil , Ali Dağer)
(Erciş Sahil , Ali Dağer)

Böyle bir yazıda Vivaldi’nin mevsimler konçertosundan bahsetmemek olmazdı. Gördüğüm anda bana Vivaldi’nin mevsimler konçertosundan Kışı hatırlattı. 2. bölümdeki yaylıların pizzicatosu arasında ayrılan sakin, huzurlu melodisi bu fotoğrafa yansımış gibi. Sahildeki o dingin hava hissiyatı eserle birleşmiş gibi. Çellonun güzel ritmiyle bütünleşmiş adeta. Fakat ağacın altındaki adamın yalnızlığı ile sanki bir derdi varmış gibi duruyor. Bu şekilde fotoğraftaki kişinin iç dünyasına 3. bölüm ile giriyoruz. Eserdeki gergin başlayan notalar sonradan kendini sakinliğe bırakıyor. Bu da bir kabulleniş gibi duruyor. Sonradan tekrar gerginleşen müzik ile onun dertlerini tekrardan görüyoruz.

Kış mevsimini oldukça iyi bir şekilde yansıtan iki eser bütünleşiyor benim gözümde. Etkili bir fotoğraf.

  1. Johann Strauss, Mavi Tuna Valsi
(Sarı Su Ovası ve Süphan Dağı; Murat Gürbüz)
(Sarı Su Ovası ve Süphan Dağı; Murat Gürbüz)

3/4 zamanlı Avusturya dansları olan valsler çiftlerin bir nokta çevresinde dans etmeleridir. Tıpkı bir vals gibi oldukça zarif olan bu fotoğrafta gökyüzü ve yeryüzü de vals yapıyormuş gibi ahenk içinde. Özellikle dağın suya yansıması, valste adımların uyumuna benziyor. Girişteki yavaş ve sakin melodi ardındaki tremololar, sakin havanın kendini coşkuya bırakması bana bu fotoğrafları anımsatıyor.

  1. Çaykovski, Çiçeklerin Valsi
(Çelebibağı Güne, Tarkan Elbir
(Çelebibağı Güne, Tarkan Elbir

(Yukarı Kozluca, Tarkan Elbir)
(Yukarı Kozluca, Tarkan Elbir)

Tekrardan bir vals ile geliyorum karşınıza. Yazımın sonunda favori eserlerimden olan bu parçayı koymak istedim. Neredeyse herkesin duyduğu fakat bilmediği eserlerden biridir bu vals. Oldukça fazla aranjmanı yapılmıştır.

Baharın gelişinde dinlediğim bu eserde sanki doğa vals yapıyor. Her tarafın yeşillendiği, çiçeklerin açtığı, doğanın uyandığı görüntüler canlanıyor zihnimde. Çiçekler, kelebekler ve bahar. Sizce de bu görüntüler eserle birebir uyumlu değil mi?

(Visited 864 times, 1 visits today)
+ Diğer Yazıları