Niccolò Paganini neden Şeytanın Kemancısı olarak anılıyor?
Niccolò Paganini, keman çalma yeteneğinin şeytanî bir kaynaktan geldiğine inanılan çok yetenekli bir sanatçıydı. Özellikle notalara bakmadan eserleri seslendirebilmesi, her şeyi kısa sürede ezberleyebilmesi ve saniyede 12 nota çalabilmesiyle tanınıyordu. Hem bu yeteneği hem de dış görünüşüyle geçmişten günümüze hala bu mahlasla anılmaya devam ediyor. Böylesine yetenekli bir adam sahiden de şeytanla anlaşma yapmış olmalıydı, başka nasıl olabilirdi ki?
Şeytanın Doğuşu
27 Ekim 1782 tarihinde, İtalya’nın Ceneviz(Cenova) şehrinde doğan Paganini, kendini yetenekli bir müzisyen olmaya adamıştı. Babasının etkisiyle genç yaşta keman çalmaya başlayan Paganini, bir çocuk dâhisi haline geldi. Müzik yetenekleriyle tanındı ve övgüler aldı, bu da ona burslar ve Giovanni Servetto, Giacomo Costa gibi ünlü keman virtüözleri ile birlikte çalışma fırsatı sağladı. Bu verimli eğitimlerin ardından, 11 yaşında ilk kez halkın karşısına çıktı. 15 yaşında da İtalya turuna çıkarak kendini geliştirdi.
Ancak bu erken bağımsızlık, zihinsel bir çöküşle onu olumsuz etkiledi ve aşırı içki içmeye, kumar oynamaya başladı. Hızla borç batağına düşen Paganini’nin adı, kumarbaz ve kadın düşkünü biri olarak zikredildi. Zor durumda olan müzisyenin bir keresinde borçlarını ödemek için kemanını sattığı bile düşünülmektedir. Daha sonrasında konser vermek adına zengin bir tüccardan keman ödünç istedi, tüccar ona ‘Guarneri’ kemanını verdi ve çalmasını dinledi. Mest olan tüccar bu pahalı kemanı ona hediye etmeye karar verdi.
Paganini’nin Lekelenen Ünü
Uzun boylu ve solgun görünüşü nedeniyle, ona “Kauçuk Adam” da deniliyordu. Olağanüstü keman yeteneklerinin şeytanın bir hediyesi olduğuna inanılıyordu. Bazıları, onun boynuzları ve toynakları olan ikizini gördüklerini söylüyorlardı. Bazılarıysa kadınları öldürdüğünü ve onların ruhlarını enstrümanına hapsettiğini iddia ediyordu. Ne kadar doğru veya yanlış olursa olsun, bu söylentiler yüzünden Paganini’nin ünü çok zarar gördü, hatta sokaklarda taciz edilmeye ve saldırıya uğramaya başladı. Şu anda ise dış görünüşünün sebebinin Marfan sendromu adı verilen bir hastalık olduğuna inanılıyor.
Niccolò Paganini nasıl öldü?
1822 yıllarında, Paganini’nin sağlığı hızla kötüleşmeye başladı. Paganini’ye Frengi teşhisi konuldu ve tedavi denemeleri devam ederken 1834 yılında verem de dahil olmak üzere daha fazla sağlık sorunu yaşadı. Gittikçe zayıflayan Paganini, 54 yaşında emekli olmaya karar verdi ve Fransa’da keman öğretmeye odaklandı.
27 Mayıs 1840’ta ünlü keman virtüözü, katoliklerin son dualarını almadan öldü. Paganini’nin ölmeyeceğine inanıldığı için rahibi cenazesini geri çevirdi. Bu nedenle kilise, Onurlu Altın Diken Nişanı’na üye olmasına rağmen onu kutsal topraklara gömmeyi reddetti ve birkaç yıl boyunca cesedi, Avrupa’nın çeşitli yerlerine taşındı.
Ancak Paganini’nin ölümünden dört yıl sonra, Papa XIII. Gregory, bestecinin cesedinin Ceneviz’e(Cenova) geri getirilmesini istedi. Günümüzde en ünlü keman virtüözlerinden biri haline gelen Paganini’nin mezarı, İtalya’nın Parma şehrindeki La Villetta Mezarlığı’nda, doğum yeri olan Ceneviz’e(Cenova) oldukça yakın bir yerde bulunmaktadır. Niccolò Paganini Konservatuvarı, bugün hala Ceneviz’de(Cenova) önemli bir müzik kurumudur.
süper bir makale olmuş. ellerine sağlık
Çok güzel ve açıklayıcı olmuş. Elinize sağlık <3 <3
Keyifle okudum, Paganini ışıklar içinde uyu.