Yazan Atilla Emre Karaçanta and Mert Eren Aktürk 8:16 pm Haber Views: 266

20-21 Ocak 2024 Korolar Şenliği

Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası binası

20-21 Ocak tarihlerinde CSO Ada ve Türkiye’nin koro evi CSO Tarihi Salon’da, yurdun dört bir yanından korolarımız konuk edildi. Koro konserlerinin ardından 21 Ocak akşamı CSO Ada Ankara Ana Salon’da 1500 koristin katılımı ile “Birlikte Söyle” ve sonrasında A Capella Boğaziçi konserleri seyirciyle buluştu.

Korolar Şenliği

Korolar Şenliği Mustafa Apaydın’ın önderliğinde, Polifonik Korolar Derneği tarafından 1996 yılından beri düzenlenmektedir. Ayrıca Korolar Şenliği düzenlenmeye başladığı yıldan beri Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve Devlet Çoksesli Korosu tarafından desteklenmektedir. Korolar Şenliği, 28 yıldır Türkiye’nin dört bir yanından gelen farklı kültürleri, müzik türlerini ve yetenekleri bir araya getirerek zengin bir müzik mozaiği oluşturuyor. Bu etkinlik, korolara sahne alma ve kendilerini ifade etme fırsatı sunmanın yanı sıra, katılımcılarına müzikle ilgili deneyimlerini paylaşma ve birbirlerinden öğrenme imkânı da sağlıyor. Korolar Şenliği sadece koristler arasındaki etkileşimi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda dinleyicilere de unutulmaz müzikal deneyimler sunuyor. Farklı tarzlardan gelen koroların performansları, geniş bir izleyici kitlesine hitap ediyor ve müziğin birleştirici gücünü vurguluyor. Bu organizasyon, katılımcılarına sadece kendi müzikal yeteneklerini sergileme fırsatı değil, aynı zamanda diğer korolardan ilham alarak kendi repertuarlarını zenginleştirme şansı da sunuyor. Korolar Şenliği’nin yıllar içindeki sürekli başarısı, Türkiye’nin müzikal çeşitliliğini kutlamak ve bu zengin mirası gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenen önemli bir kültür etkinliği olduğunu göstermektedir. Katılımcılar arasında dostluklar kurulması, kültürel alışverişin teşvik edilmesi ve müziğin birleştirici gücünün vurgulanması, Korolar Şenliği’nin sadece bir müzik etkinliği olmanın ötesinde bir toplumsal birliktelik platformu olarak önemini artırmaktadır.


20-21 Ocak tarihleri arasında CSO Ada Ankara Tarihi Salon’da gerçekleşen Korolar Şenliğinin programı ise şu şekildeydi:

20 Ocak Cumartesi CSO Tarihi Salon

11.00 – 12.00
Ankara Nazım Hikmet Oda Korosu
Arkhe Mülkiye Çoksesli Korosu
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üni. GSF Sahne Sanatları Korosu
Kahramankazan Türk Müziği Korosu


13.00 – 14.00
Bilkent İlkokul Korosu
Başkent Filarmoni Korosu
Polipop
Polirock

15.00 – 16.00
Anchorus
Feminanka Kadınlar Korosu
Muammer Sun Eğitişim Korosu
ODTÜ Lisesi Korosu
Koro Popsesli

17.00 – 18.00
TED Ankara Koleji Mezunlar Çoksesli Korosu
Manisa Güzel Sanatlar Korosu (Ambrosia Korosu)
Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Korosu
MÜZED Muammer Sun Korosu

19.00 – 20.00
Alegria Korosu
Türkiye Polifonik Korolar Derneği Dernek Korosu
Orphe Çoksesli Koro
Yeditepe Çoksesli Korosu


21 Ocak Pazar CSO Tarihi Salon

11.00 – 11.45
Muzaffer Arkan Çoksesli Korosu
Ankara Çoksesli Korosu
NHKM Bi Dünya Müzik Kadınlar Korosu

13.00 – 14.00
Yalova İl Milli Eğitim Çocuk Korosu
Yalova İl Milli Eğitim Gençlik Korosu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çoksesli Kadınlar Korosu
Ankara Vokal

15.00 – 16.00
Türkiye Polifonik Korolar Derneği Gençlik Korosu
BAU Polifonik Koro
Sirene
Akademi Sirene


CSO Ada Ana Salon ‘Birlikte Söyle’ Etkinliği

18.00 – 20.00
Devlet Çoksesli Korosu
Devlet Çoksesli Çocuk Korosu
Katılımcı Korolar
Bireysel Katılımcılar
A Capella Boğaziçi


Korolar Şenliği

Klasik Müzik Türkiye ekibi olarak katılımcı korolardan Alegria Korosu şefi İnci Tığlı Ayağ, Orphe Korosu Şefi Gizem Berrak Taş Güzeloğlu, Yeditepe Çoksesli Korosu Koristi Tuana Yay ve Polifonik Korolar Derneği Kurucu Şefi Mustafa Apaydın‘ın Korolar Şenliği hakkındaki düşüncelerini sizler için derledik.

İnci Tığlı Ayağ

Korolar Şenliği gerçekten çok önemli ve başarılı bir etkinlik. Özellikle Sevda-Cenap And Müzik Vakfına çok müteşekkirim çünkü prova yapmak için, çalışmak için yer bulamayan tüm korolara prova yeri sağlaması çok önemli. Birçok farklı ve başarılı korolar izledik. Karma korolar, gençlik koroları, yetişkin koroları, üniversite koroları gibi farklı koroları dinlemek gerçekten çok keyifliydi. Devlet Çoksesli Korosuna ve şefi Burak Onur Erdem’e böyle bir etkinliği düzenledikleri için çok teşekkür ederim. Alegria korosu, 24 yıl önce kuruldu ve Ankara Devlet Opera ve Balesi, Ankara Çoksesli Müzik Derneği, Ankara Üniversitesi gibi farklı kurumların bünyesinde çalışmalarını yürüttü. Şu anda Ankara Kent Konseyinin bünyesinde Çalışmalarına devam ediyor. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok ödüller kazandı. Bu akşamki konserimizde Türkiye prömiyerini 2003 yılında yine Alegria korosunun yaptığı “Lamentations of Jeremiah” isimli eseri seslendirdik.

Gizem Berrak Taş Güzeloğlu


Böyle korolar buluşmalarında olmak, bir araya gelmek gerçekten hem korolara hem bizlere, şeflere ve müziğe çok iyi geliyor diye düşünüyorum. İyi ki buradayız, iyi ki buluştuk. Sahnede birçok koro izledik. Hepsi de çok başarılı, farklı stilde performanslardı ve gerçekten türlerinde çok iyilerdi. Böyle bir ortamın içinde olmaktan çok mutluyuz. Orphe Korosu İstanbul’da kuruldu ve 3. Sanat sezonuna başladı. Koromuzun yaş ortalaması yaklaşık 27. Genç bir koro olduğumuzdan yeni müziklere de meraklı bir koroyuz. Bu yüzden çok araştıran, çok müzik tüketen ve doyum sağlamayı hedefleyen genç bir kadromuz var. Bu akşam seslendirdiğimiz repertuvarımız da biraz onları yansıtıyor diyebilirim.

Tuana Yay

Bu CSO’ya ikinci gelişimiz, önceki koroları da dinledik ve çok keyifli bir vakit geçirdik. Biz Yeditepe Çoksesli Korosu olarak, 2012 yılında Yeditepe üniversitesi bazlı kurulmuş bir koroyuz. Koromuzda farklı üniversitelerden çeşitli mesleklere mensup insanlar var. On iki senedir sıkı çalışmalar ile koromuzu sürdürüyoruz. Her sene konseptimiz değişiyor, bu seneki konseptimiz film müzikleri üzerineydi.

Mustafa Apaydın

Türkiye Polifonik Korolar Derneği, Türkiye’de bundan 28 yıl önce ilk kez böyle bir şenlik düzenledi, 28 yıldır düzenliyoruz. 28 yıl önce biz bir olarak başladık şu anda 12-13 yerde korolar şenliği yapılıyor. Biz başladığımızda 20 civarında koro vardı. Koro buluşmalarının birçok faydasını sayabiliriz, birincisi kendimizi sakinleştiriyoruz ve beraber müzik yapıyoruz. Bunların yanı sıra sosyal, psikolojik, sosyo-ekonomik gibi pek çok faydaları var.

Editör: Peki bugün dinlediğiniz performanslar hakkında ne düşünüyorsunuz beğendiniz mi?

Mustafa Apaydın: Beğendiklerim de var eksik olanlar da var ama benim ve derneğin tarzı şu: Niyeti çok sesli müzik yapmak olan üç kişi bir araya gelse gaak dese biz beğeniyoruz. Bu şekilde geldik biz buralara. Şimdi gaak diyen gelecek sene gaak gaak gak diyor öbür sene gak gaga gak ga ga ga ga gak yapıyor ondan sonra bülbül gibi ötüyor.

(Visited 266 times, 1 visits today)
+ Diğer Yazıları
+ Diğer Yazıları